LA HISTÒRIA DE JONAH KIPKEMOI CHESUM

26/5/2020

 "Espero que això passi aviat, només a les curses podem guanyar-nos la vida"

La Zurich Marató de Barcelona 2017 prenia la sortida amb més de 20.000 participants i l'etíop Sisay Jisa Mekonnen com a gran favorit. Una de les seves llebres, Jonah Kipkemoi Chesum amb una discapacitat a la mà dreta - va participar en els Jocs Paralímpics de Londres 2012- va canviar d'estratègia a partir del km 35.
 
El pas per la mitja marató va ser ràpid, Jonah al costat de l'etíop Mekonne qui liderava la prova, van creuar els 21 km a molt bon ritme amb un temps de 1:02:48. Però a partir del quilòmetre 30, a l'etíop li van fallar les forces i va haver de retirar-se per una lesió al bíceps femoral.
 
Jonah acabava la seva feina al km 35, però va veure que anava sol, sense rivals, sentint-se bé, així que va tirar de cames i va decidir continuar. Va ser llavors quan va veure l'oportunitat de la seva vida. El tren que passa només una vegada i que ell va saber aprofitar. L'oportunitat es va convertir en fet i va creuar finalment la meta 2 hores, 8 minuts i 57 segons després de la sortida, com a vencedor de la marató barcelonina.
 
Jonah es va emportar el premi de guanyador i en la seva ment, Barcelona va quedar gravada de per vida. Va invertir el premi en una vaca per tenir un futur i poder vendre la seva llet. La vaca, a qui va anomenar Barcelona, va tenir un vedell, a qui li va posar de nom Messi. I després un altre, el petit Ney ...
 
Avui mira el futur amb molta incertesa, com ell mateix ens comenta des de Kenya; "Tots els països han cancel·lat les seves curses, és un any molt difícil. Només esperem que aquesta pandèmia acabi aviat i puguem reprendre la nostra normalitat ".
Jonah es troba bé, però té clar que el futur és incert per als atletes de fons africans; "Només en les curses podem guanyar-nos la vida".

Cercador de noticies