23 de febrer de 2022
Optimitza la teva preparació per a la Zurich Marató Barcelona
Córrer una marató implica un compromís i una preparació prèvia. A continuació, us donarem algunes recomanacions que us seran útils per afrontar els mesos previs a la vostra preparació.
No només és important entrenar, el descans, una dieta equilibrada, una bona hidratació o una actitud positiva i determinant davant d’un repte com aquest, són elements claus per aconseguir l’èxit en una de les proves més mítiques de l’atletisme.
Revisió mèdica i prova d’esforç: per preparar la marató és indispensable saber si el teu cos està en condicions òptimes davant un repte majúscul d’aquestes característiques. Una revisió mèdica amb el teu metge i una prova d’esforç serien aconsellables abans de començar el teu entrenament.
Dorm bé: està demostrat que el descans és un factor clau en la recuperació i la regeneració de qualsevol esportista. Poder dormir un mínim de 7 hores al dia de qualitat és imprescindible. Si teniu la possibilitat, una petita migdiada de 30 minuts s’ha demostrat científicament que és molt productiva.
Un estil saludable de vida on mantinguis uns mateixos horaris amb una bona alimentació, el cos hidratat, alhora que respectis les hores de descans nocturn, seran factors que influenciaran directament en el teu rendiment. En l’argot dels entrenadors és el que anomenem l’entrenament invisible. És una cosa que sembla molt senzilla però que en realitat molt pocs esportistes són capaços de mantenir durant els 3 mesos clau de preparació per a la marató.
Entrena la teva nutrició: entrenar la nutrició significa preparar l’estómac per poder pair una alta concentració d’hidrats de carboni durant l’esforç (serà necessari un mínim de 60 G de carbohidrat per hora per optimitzar el teu rendiment). Ho pots treballar tant en entrenaments curts de molta intensitat com durant les tirades llargues del cap de setmana. Entrenaments de baixa intensitat realitzats amb baixa disponibilitat de carbohidrats seran importants per maximitzar la teva eficiència aeròbica i la disponibilitat i ús dels greixos com a font d’energia.
Controla les càrregues: el control de les càrregues és la base de la progressió a l’entrenament. Tan important és entrenar i donar estímuls al cos per generar noves adaptacions, com deixar-lo recuperar després de sessions molt intenses o molt llargues. La clau és realitzar el màxim del que el cos assimila sense passar-se. Un bon control de les càrregues serà fonamental per evitar lesions per excés. Escolta el teu cos i les teves sensacions de vegades descansar un dia sumarà el doble en el futur.
Actitud: una actitud positiva davant d’un repte d’aquestes característiques és fonamental per assolir l’èxit. En una preparació específica de 3 mesos segur que ens trobarem dies on ens sorgeixen dubtes o no ens ve de gust entrenar. En aquest punt, és fonamental el compromís amb el teu repte, acceptar les males sensacions de vegades presents durant l’entrenament a causa de la fatiga i l’estrès del dia a dia, i fer-ho amb bona actitud per aconseguir l’èxit.
La “planificació” ho aguanta tot, tu no: qualsevol planificació esportiva està basada en una progressió d’entrenaments òptima, però; no som màquines i hi ha una càrrega que no veiem en els entrenaments què és la càrrega familiar, la càrrega laboral, el no descansar de vegades correctament a causa de l’estrès… de manera que cal saber escoltar el cos i de vegades és millor deixar passar una sessió, abans de posar en risc la nostra salut i patir una lesió.
No hi ha la planificació perfecta, hi ha la teva millor versió: quan estem seguint una planificació genèrica cal entendre-la com una guia que ens ha d’ajudar per aconseguir el nostre repte. No obstant això, durant la nostra preparació pot ser que hàgim de fer algun canvi a causa d’inclemències climàtiques, compromisos familiars o laborals, malaltia, etc. Concentra’t a donar la teva millor versió dia a dia i no dubtis a adaptar les sessions a la teva realitat.