24 d'abril de 2023
Jonah Chesum: “La Zurich Marató Barcelona m’ha fet victoriós, també en la vida”
- Chesum, atleta paralímpic, va guanyar inesperadament la 38è edició, sent la llebre de l’elit, i li va canviar la vida. El kenià, guanyador de 2017, es va comprar una vaca amb el premi a la qual va anomenar Barcelona, que ara ha tingut un altre vedell, Gavi, al costat dels altres dos que ja va tenir, Messi i Neymar
24.04.2023 – No sembla molt sorprenent que un kenià vaig guanyar una marató. No obstant això, Jonah Chesum va fer història en la Zurich Marató Barcelona 2017 en guanyar al març la 38è edició d’aquesta carrera, sent un atleta debutant en la distància, el primer paralímpic (minvat per una minusvalidesa a la mà dreta, seqüela d’un incendi sofert quan era nen) a guanyar-la i la participació del qual estava destinada a fer de llebre fins al quilòmetre 35. Però, després de la retirada en el quilòmetre 32 de cap de carrera i favorit, l’etíop Jisa Mekonnen, va finalitzar en solitari amb una marca de 02:08:59 hores. Ni el mateix li ho esperava, a pesar que en els Jocs Olímpics de Londres 2012 va ser sisè en els 800 metres i setè en el 1.500 en la categoria T46 (discapacitats físics amb afectació d’alguna extremitat o falta d’ella).
Després de guanyar a Barcelona, Chesum va tornar a la seva casa en Itén (Kenya) i al juliol d’aquest mateix any va comprar una vaca a la qual va anomenar ‘Barcelona’, tal com va prometre. Un abans i un després en la vida de Jonah, que, sis anys després, continua agraint: “La Zurich Marató Barcelona m’ha ajudat molt, a mi i a tota la meva família. Abans de guanyar aquesta marató, entrenava amb dificultats perquè després d’entrenar, havia d’aconseguir llet per als meus fills. Per això, la meva prioritat era comprar una vaca. Després de comprar la vaca, ja estic content i tranquil perquè puc aconseguir llet de la meva pròpia granja per a nosaltres i per a generar ingressos… Així que la Zurich Marató Barcelona m’ha fet victoriós, també en la vida”.
“Recordo que, en aterrar a Barcelona, no podia imaginar-me que podria guanyar la carrera. El meu objectiu era intentar acabar el meu treball de llebre i tenia por perquè era la primera vegada que marcava el ritme en una marató… I també tenia por de ‘Com correré amb homes sense discapacitat?’. Quan va començar la carrera, em vaig sentir molt forta i, gràcies a Déu, quan vaig acabar de marcar el ritme, em va entrar una energia extraordinària que em va fer deixar enrere als meus companys i guanyar la carrera… Em vaig sentir feliç”, recorda amb afecte Chesum via WhatsApp.
En 2018, el kenià va tornar a Barcelona per a participar en la eDreams Mitja Marató Barcelona i de nou en la Zurich Marató Barcelona, i en 2019 va ser novè punt en la Marató de Taiyuan a la Xina (02.17:49h) com en la d’Estocolm a Suècia (02.18:38h). A partir de llavors, amb l’arribada de la pandèmia, es va haver de centrar en la seva granja per a subsistir.
Ara, amb 34 anys, segueix sense perdre l’esperança: “Continuo corrent i cuidant de la ‘Barce’ (La vaca Barcelona) i els seus descendents Messi, Neymar i ara Gavi. El meu problema ara és que no tinc representant, com vaig tenir amb Runfast. Ara no tinc mànager. Però confio que aconseguiré un altre com el que vaig tenir. Des de la pandèmia, la vida es va posar difícil, hi ha menys carreres i cada vegada més selectives”, conclou Chesum.